Printer-friendly version Send to friend

Kiselo-bazna ravnoteža organizma

Da li ste znali:

da se prilikom metaboličkih procesa stvaraju otpadne kiseline koje izazivaju “zakišeljavanja” tkiva  i  postaju podloga za razvoj  bolesti;

da organizam poseduje  bazne zalihe koje su pravo bogatstvo našeg tela u borbi protiv bolesti;

da se sva unesena  hrana i svi doživljaji čoveka (fizički, emocionalni ili duševni) odražavaju na pomeranje acido-bazne ravnoteže u jednom ili drugom pravcu;

da čovek kroz promenu načina ishrane sam može  da utiče na smanjenje otpadnih kiselina  kao i na povećanje  svojih baznih zaliha i da time održava zdravlje i vitalnost.

Upoznajte svoju unutrašnju snagu – kiselo-baznu ravnotežu.
I krenite od doručka!
Jer, imati alkalni doručak, znači promeniti svoj život !

Zašto je alkalizujući doručak toliko važan? Brojne studije pokazale su direktnu povezanost između doručka i kvaliteta našeg zdravlja, uključujući nivo energije (vitalnost), gojaznost i starenje organizma. Bez doručka, organizam ne dobija hranljive materije koje su mu preko potrebne za početak dana, metabolizam je u zastoju i počinje da se buni:

  • osećamo se tromo i umorno
  • lenji smo i pospani
  • nervozni smo, svi nas iritiraju.

Svaki put kada treba otpočeti sa nekim režimom ishrane, bez obzira na listu namirnica koju imamo ispred sebe, prvo pitanje koje se pojavi jeste: Šta za doručak? Odgovor se iz nekog razloga, skoro uvek,  iskomplikuje i onda se taj najvažniji obrok „preskače“. A stvar je zapravo veoma jednostavna. Potrebno je uložiti jako malo truda.

Veoma brzo, uočićete koristi od doručka: viši nivo hemoglobina, smanjena količina šećera u krvi i poboljšana funkcija tiroidne žlezde. Kod odraslih osoba, redovan doručak znači  smanjen rizik od infarkta. Krvne pločice, telesne ćelije za zgrušavanje krvi, postaju “lepljivije” ujutru pre doručka što povećava mogućnosti formiranju krvnog ugruška u jutarnjim časovima. Ako se takav ugrušak javi u koronarnim krvnim sudovima, rezultat je infarkt. Većina srčanih udara odigrava se između sedam i dvanaest časova pre podne. Alkalni doručak I alkalni način ishrane uopšte  mogu  da pomognu da krvne pločice postanu manje lepljive i na taj način da doprinesu  prevencij srčanih  i moždanih udara . I još nešto lepo: suvišni kilogrami će polako nestati!

Započnite dan odmorni, sveži i puni energije!

Pokloniti sebi sve to. Naučite kako se organizam alkalizuje i uvodi u harmoniju. On će vam višestruko vratiti! Evo predloga za tri Holitimed alkalna  doručka:

1. Obrok od žitarica

Potrebno je:

  4 supene kašike ovsenih pahuljica (muslija)
  biljno mleko (badem ili soja)
  banana
  mleveno laneno seme
  cimet

Priprema: Pahuljice (musli), tj. odabrane žitarice kuvajte tako da odnos vode i biljnog mleka bude 50:50. Vreme pripreme je oko 5 minuta dok se ne napravi zgusnuta masa. Nakon toga dodajte seckanu bananu, cimet i laneno seme.

2. Jutarnji zalogaj

Potrebno je:

   integralni hleb od brašna po vašem testu intolerancije
   svež krastavac (nekoliko kolutova)
   svež paradajz (isečen na kockice)
   klice lucerke, prstohvat
   1 kašičica maslinovog ulja
   so, biber

3. Zeleni frape

Potrebno je:

  1 banana
  ¼ avokada
  150 gr blitve
  1 zelena paprika
  voda
  1kk biljnog mleka (opciono)

Priprema: Bananu i povrće iseći na komade i staviti u blender. Dodati vodu po potrebi da bi se  dobila željena gustina napitka.


Biljni čajevi imaju alkalni indeks

Stara indijska mudrost nam poručuje:
„Bolje  nedelju dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.“

Naviknite se da su biljni čajevi deo vaše svakodnevnice jer su oni, uz alkalizujući doručak,  prvi vrlo bitan korak ka alkalnom načinu življenja.

Dobro došli.
 

6 NAJBAZNIJIH BILJNIH ČAJEVA

Čaj od nane

Kiselo-bazna ravnoteža organizma 

Veoma bazan,  vrlo ukusan i vrlo, vrlo dobar za varenje. Osvežavajući je, prirodan, bez kofeina i apsolutno preporučljiv za jačanje imuno-biološkog sistema, olakšavanja disanja, mučnine i gorušice.

Čaj od đumbira

Kiselo-bazna ravnoteža organizma 

I ovaj „nestašni dečko“ među čajevima je dobar za varenje i gorušicu ali je, takođe, veoma dobar za cirkulaciju, prehladu, grip, stres i glavobolju.

Čaj od ruzmarina

Kiselo-bazna ravnoteža organizma 

Mediteranskog porekla, ruzmarin je savršeno bogat antioksidansima. Pošto veoma lako raste, možete imati svoj sopstveni grm ruzmarina! Veoma je bogat vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.

Čaj od lavande

Kiselo-bazna ravnoteža organizma 

Svakako jedan od najmirisnijih i najdelotvornijih kod opuštanja – uklanja nesanicu, anksioznost i stres i smiruje posle napornog dana. Kao i ruzmarin, lavandu možete gajiti sami i uživati.

Čaj od šipka

Kiselo-bazna ravnoteža organizma

Šipak je plod divlje ruže i veoma pitak kao čaj. Zbog visokog prisustva vitamina C i drugih vitamina, minerala i tanina, šipak je veliki pokretač energije, a između ostalih kvaliteta jača i kapilare. Izuzetno je dobar kod prehlada, gripa, glavobolja, stomačnih tegoba i još mnogo toga!

Redbush (Rooibos) čaj

Kiselo-bazna ravnoteža organizma 

Izuzetno bogat antioksidansima ovaj, poštovanja dužan čaj, je pravi napitak pogotovu ako želite da se odreknete kafe. Njegov pomalo gorkast ukus, poslužiće umesto gorkog ukusa kafe ili crnog čaja. Takođe, pun je hranljivih sastojaka kao što su kalcijum, mangan, cink i magnezijum – sve jakih alkalnih minerala.

Kiselo-bazna ravnoteža organizma
Kiselo-bazna ravnoteža organizma
Kiselo-bazna ravnoteža organizma
Kiselo-bazna ravnoteža organizma
Kiselo-bazna ravnoteža organizma
Kiselo-bazna ravnoteža organizma