Printer-friendly version Send to friend

Ciklus predavanja kineske tradicionalne medicine

KINESKA TRADICIONALNA  MEDICINA I NJENA PRAKTIČNA PRIMENA TOKOM ODREĐENOG GODIŠNJEG DOBA

Zima --- Plovite svojim dubinama

Sada prolazimo kroz period zime.
Vreme tišine. Vreme spoznaja. Vreme suočavanja sa samim sobom. 
Idealno vreme da u mirnim zimskim danima oslušnemo želje svoga bića .

Iskoristite ovu zimu da aktivirate Jing (vitalnu supstancu svoga tela ), poboljšate memoriju i koncentraciju, imate kvalitetniji san, ojačate svoje kosti, poboljšate kvalitet zuba i kose, obnovite libido,  i da sa lakoćom pokreta i bezbrižni dočekate proleće…
Kako?
Energetski sistem bubrega i element vode aktivira gore navedene funkcije našega tela, a zima je njihovo vreme.
Shodno osnovama tradicionalne kineske medicine, životna energija (Qi) nalazi se svuda oko nas i u  nama. Čovek je neraskidivo povezan sa prirodom ! Po verovanju starih Kineza sve u prirodi ima cikličan karakter, ciklusi se smenjuju, a naše telo nesvesno  te iste cikluse i prati.
Smena godišnjih doba je jedan od  primera. Ona se odražava na celu prirodu pa i na čoveka. Promene u dinamici Qi-ja koje se dešavaju u organizmu čoveka uslovljene su i klimatskim promenama.  Postati svestan tih  promena  i živeti u skladu sa njima - jedno je  od prvih načela preventive bolesti.
Kineska tradicionalna medicina govori o sistemu pet elemenata i o povezanosti naših unutrašnjih organa sa odgovarajućim elementom, godišnjim dobom, bojom…Poznavajući neke osnove kineske tradicionalne medicine, možete da postanete svesniji prirode čiji smo sastavni deo i da sami kroz signale koje Vam telo šalje utvrditie kako doprinosite kvalitetu Vašeg dana i života.

Kako se ponašati tokom ovih dana, šta jesti, na koji način priremati hranu i koje su osnovne vežbe Qi Gonga za ovaj period, ..neke su od teme koje će biti obrađene tokom ove radionice u ciklusu predavanja o kineskoj tradicionalnoj medicine i njenoj praktičnoj primeni.

 

 

Obavezna je prijava na mail dr.zikicana@gmail.com ili na telefon 063 204 819 Milica.
Dr Ana Žikić, doktor kineske tradicionalne medicine, Univerzitet tradicionalne kineske medicine, Peking